Fortsätt till huvudinnehåll

"Torpis i rörelse"

Information om projektet ”Torpis i rörelse”
BAKGRUND
I juni 2017 togs beslut om att starta ett projekt på Torpgärdsskolan i syfte att få eleverna att röra sig mer under skoldagarna och därigenom uppnå positiva effekter för deras hälsa, studieresultat och arbetsro.
En arbetsgrupp bildades som arbetade fram ett grundkoncept anpassat efter skolans förutsättningar. Tanken är att eleverna under skoldagarna ska få möjlighet till rörelsepauser av olika slag, både i och utanför klassrummet. För att det ska fungera på ett bra sätt kom vi fram till att det är viktigt att pedagogerna har stor frihet att själva bestämma när under skoldagen det är lämpligt att lägga in dessa pass och i vilken form.
Arbetsgruppen valde därför att använda sig av en aktivitetsblogg, http://rorelsetorpis.blogspot.se/, som ett verktyg för pedagogerna att hitta olika aktiviteter att genomföra i klasserna. Det kan handla om kortare s.k. brainbreaks, pulshöjande aktiviteter och rörelseuppgifter kopplade till de olika skolämnena. Inom ramen för elevens val har vi också startat ett projekt där mellanstadieklasserna turas om att ordna rastaktiviteter på skolgården.
NULÄGE
I samband med att arbetet startade på skolan blev centrala elevhälsan intresserade och projektet växte lite snabbare än vi hade trott från början. Under hösten har ansökningar skickats in till skolverket för statsbidrag till hälsofrämjande skolutveckling, samt till region norrbottens centrum för folkhälsa. Inom ramen för det sistnämnda har vi fått möjlighet att anordna en föreläsning med Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till bl.a. boken Hjärnstark som ska berätta om hur fysisk aktivitet påverkar vår hjärna.
FRAMTID
Projektet är fortfarande i sin linda och vi jobbar nu med att titta framåt med hur vi kan utveckla arbetet på vår skola. Vi tittar också på hur vi kan utvärdera eventuella effekter. Det arbetet har redan börjat under hösten med att eleverna har fått fylla i enkäter om sin upplevelse av effekter av fysisk aktivitet och fortsätter under vårterminen. Som ett led i det arbetet kommer även ni föräldrar att få delta i en enkätundersökning.

Hälsningar Rörelsegruppen på Torpgärdsskolan
Rickard Åkerlund                        Susanne Fredriksson

Anna Lifbom                                 Emma Oja-Lantto

Populära inlägg i den här bloggen

Vi i femman

Onsdag den 7/11 kommer vi att delta i Vi i Femman. Vi i femman har en sida där man kan få svar på frågor, göra quiz eller få tips från tidigare vinnare.  https://sverigesradio.se/viifemman Vi lägger också upp två powerpointpresentationer som vi fått från en grupp från Facebook. Där finns olika saker man kan träna på om man vill.

Gympa-bingo

Här kommer ett gympa-bingo som ni gärna får prova att göra under höstlovet nästa vecka.

Sommarutmaningen

Nu har det börjat komma in några bokrecensioner. Så himla kul att läsa vad ni tycker om böckerna. Bra jobbat! :)