Till föräldrar på Torpgärdsskolan
Just nu går det springmask på skolan. Här kommer därför lite information, som kan vara bra att känna till.Alla kan få springmask, men det är vanligast hos barn. Den är ofarlig och går att behandla.
Ofta märker man att barnet har springmask genom att det kliar i stjärten. Klådan orsakas av att springmasken som lever i tarmen tar sig ner mot ändtarmsöppningen, för att precis utanför öppningen lägga sina ägg, där de också kläcks. Klådan är intensiv, framför allt på kvällen och natten. Det beror på att masken är mer aktiv på kvällarna och nätterna.
Man kan se springmask hos barnet genom att titta runt ändtarmsöppningen, lättast är det att upptäcka dem på kvällarna och nätterna. Maskarna är vita, trådtunna och centimeterlånga.
Äggen som läggs utanför ändtarmsöppningen är motståndskraftiga mot intorkning och kan hålla sig vid liv under två till tre veckor i t.ex. damm, sängkläder, och underkläder.
Mask smittar på flera olika sätt. Vanligast att barnet kliar sig i stjärten och får maskägg under naglarna och sedan stoppar fingrarna i munnen. Äggen kan också spridas genom att man tar i sängkläder och underkläder där det finns ägg, eller att man sväljer damm som innehåller ägg.
Behandling
Receptfri medicin finns att köpa på apoteket. Medicinen dödar maskar och larver, men inte äggen. Därför behöver man ta medicinen en gång till efter två veckor så att äggen som finns vid första behandlingen har hunnit mogna.
Barnet behöver inte vara hemma från skola.
Egenvård vid springmask
* tvätta händerna efter toalettbesök och före maten
* använd flytande tvål och egen handduk eller pappershanddukar
* håll naglarna kortklippta
* duscha stjärten varje dag och använda flytande tvål
* byt underkläder och pyjamas varje dag
* byt sängkläder ofta
* tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts
* städa badrum och sovrum varje dag så att de ägg som finns i bland annat husdammet försvinner
* kramdjur kan sköljas i 30 grader i flera omgångar
* tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls
Om besvären inte försvinner trots behandling med receptfria läkemedel, vänd dig till din hälsocentral.
Kom ihåg! God hand- och toaletthygien förebygger smitta
Läs gärna mer på 1177
Vid frågor ring:
Lena Dahlqvist, skolsköterska
Tel: 0921-62498